19η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση. Εκστρατεία Ενημέρωσης και Κινητοποίησης
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ανακοίνωσε αύξηση 62% των καταγγελιών
σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών, που δέχτηκε
στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056, σε σχέση με το 2012!
Με την ευκαιρία της 19ης Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δίνει, για ακόμα μια χρονιά, ηχηρό μήνυμα ενάντια στο φαινόμενο αυτό, με την υποστήριξη του ΙΕΚ ΑΚΜΗ.
Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε ένας συμβολικός περίπατος στο Πεδίον του Άρεως στον οποίο συμμετείχαν άνθρωποι του Οργανισμού, εθελοντές, σπουδαστές του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, καταξιωμένοι ηθοποιοί, παρουσιαστές και καλλιτέχνες.
Στην Συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε στο αμφιθέατρο «Οδυσσέας Ελύτης» του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ανακοίνωσε τα στατιστικά στοιχεία που χειρίστηκε η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, για το διάστημα 1/1/2013 – 31/10/2013.
Από την 1/1/2013 έως και τις 31/10/2013 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δέχτηκε 596 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών. Αύξηση 62% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το 98% των καταγγελιών ήταν από ανώνυμους συμπολίτες, ενώ μόλις το 2% κατήγγειλε επώνυμα κάποιο περιστατικό. Οι καταγγελίες αφορούσαν 1.151 παιδιά (αύξηση 66% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012) και αξίζει να αναφερθεί ότι το 41% των παιδιών ήταν 0-6 ετών!
Παράλληλα, το 45% των καταγγελιών αφορούσε σε σωματική κακοποίηση (αύξηση 83% σε σχέση με το 2012), το 45% αφορούσε σε παραμέληση κι εγκατάλειψη (αύξηση 55% σε σχέση με το 2012), το 4% αφορούσε σε εξώθηση σε επαιτεία, το 4% αφορούσε σε συναισθηματική και ψυχολογική κακοποίηση, το 1% σε σεξουαλική κακοποίηση και το 1% σε εξώθηση ανηλίκου σε πορνεία.
Από τις 596 καταγγελίες : οι 213 (36%) αφορούσαν σε κακοποίηση και από τους δύο «γονείς», οι 228 (38%) αφορούσαν σε κακοποίηση από τη «μητέρα» και οι 110 (18,5%) αφορούσαν σε κακοποίηση από τον «πατέρα».
Κατά το διάστημα 1/1/2013 έως και 31/10/2013 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» χειρίστηκε 137 περιστατικά στα οποία χρειάστηκε η επιτόπια παρέμβαση των κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων του Οργανισμού. Τα περιστατικά αφορούσαν 227 παιδιά. Τα 166 παιδιά (73%) είχαν ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης από το οικογενειακό τους περιβάλλον ενώ τα 61 παιδιά (27%) είχαν ανάγκη υποστηρικτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών. Από τα 166 παιδιά που κινδύνευαν, τα 21 μεγαλώνουν στα Σπίτια του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
Ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κος Κώστας Γιαννόπουλος δήλωσε: «Η Παιδική Κακοποίηση είναι ένα φαινόμενο που μας απασχολεί κάθε μέρα κι όχι μόνο σήμερα. Ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά με περιστατικά κακοποιημένων παιδιών και προσπαθούμε να τους εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Δεν κάνουμε φιλανθρωπία της στιγμής! Είμαστε δίπλα τους για όσο μας χρειάζονται τα παιδιά αλλά και οι οικογένειές τους. Τα στοιχεία που παρουσιάσαμε σήμερα, δυστυχώς, δεν είναι απλοί αριθμοί. Πίσω από κάθε αριθμό, υπάρχει ένα παιδί. Και πίσω από κάθε παιδί, κρύβεται και μια τραγική ιστορία. Η αντίδραση όλων μας, είναι η λύση για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον για τα παιδιά».
Ο Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΑΚΜΗ κος Κωνσταντίνος Ροδόπουλος δήλωσε: «Η Παιδική Κακοποίηση αμαυρώνει την εικόνα της κοινωνίας, της οικογένειας σε πολλές περιπτώσεις και τον πολιτισμό μας. Γι’ αυτό και το σύνθημά μας «Γιατί δεν αντιδράς;» ευελπιστεί να κινητοποιήσει δραστικά τον καθένα μας. Ο όμιλος ΑΚΜΗ παρακολουθεί, καταγράφει και αντιδρά δίνοντας πρώτος το παρόν και το παράδειγμα».
Στο τέλος της Συνέντευξης Τύπου προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους «Ο Μικρός Βασιλιάς» του σκηνοθέτη και ηθοποιού Σωκράτη Αλαφούζου, που είναι αφιερωμένη στις επιπτώσεις της κακοποίησης στη ζωή ενός ανθρώπου. Ο κος Αλαφούζος είπε χαρακτηριστικά: «Σήμερα η μέρα είναι αφιερωμένη στην Παιδική Κακοποίηση. Όχι όμως μόνο σήμερα, αλλά κάθε μέρα, πρέπει να κοιτάζουμε το παιδί που κρύβουμε μέσα μας, για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και να αναθρέψουμε καλύτερα παιδιά. Είναι προσωπική ευθύνη του καθενός να καλύτερος άνθρωπος, και, να γίνει καλύτερη και η κοινωνία μας. Το παρελθόν του καθενός είναι πίσω του αλλά το μέλλον είναι μπροστά του».
Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας που διανύουμε το επίσημο site του οργανισμού (www.hamogelo.gr) καθώς και τα social media (facebook, twitter) θα παρουσιάζουν στατιστικά στοιχεία, videos, πραγματικά περιστατικά και παιδικές ζωγραφιές σχετικά με την παιδική κακοποίηση.
Όλο το ενημερωτικό υλικό για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικής Κακοποίησης και για την Συνέντευξη Τύπου μπορείτε να το βρείτε εδώ.
Για περισσότερες πληροφορίες:
«Το Χαμόγελο του Παιδιού»
κα Νάταλι Καρακιουλάφη, 210-3306140