6 λόγοι να τρώς καρπούζι συχνότερα

Είναι νόστιμο, μας ξεδιψάει, έχει υψηλή διατροφική αξία, έχει γλυκιά γεύση.. Αυτοί είναι μόνο μερικοί λόγοι που το καρπούζι αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα του καλοκαιριού.

Τα 100 γραμμάρια καρπουζιού περιέχουν 30 θερμίδες, 1 γραμμάριο φυτικές ίνες, 1 γραμμάριο πρωτεΐνης, καθόλου λίπος ή χοληστερόλη, ενώ είναι πλούσια σε βιταμίνες όπως Α, C, Ε, D, νιασίνη, θειαμίνη, Β6, Β12 και παντοθενικό οξύ.

Το καρπούζι αποτελεί επίσης μια πλούσια πηγή σε μέταλλα όπως σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και σελήνιο.

Ήξερες όμως ότι εκτός από την μεγάλη του θρεπτική του αξία, έχει και πολλά άλλα οφέλη για την υγεία ? Ορίστε λοιπόν μερικοί λόγοι για να τρως καρπούζι πιο συχνά !

Καρδιά
Μια υγιή καρδιά προϋποθέτει να ακολουθείς μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά, χοληστερόλη και πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως για παράδειγμα το λυκοπένιο. Έτσι, προστατεύεις τα αγγεία και τις αρτηρίες από την σκλήρυνση. Το καρπούζι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και ιδιαίτερα στην κιτρουλίνη και λυκοπένιο. Αν και η τομάτα αποτελεί το πιο γνωστό παράδειγμα τροφής με λυκοπένιο, η αλήθεια είναι ότι στην ίδια ποσότητα το καρπούζι έχει διπλασία ποσότητα αυτής της ουσίας ! 

Καρκίνος
Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι το καρπούζι μας προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου όπως του μαστού, του προστάτη, της μήτρας, του παχέος εντέρου και των πνευμόνων. Αυτό οφείλεται ξανά στο ότι είναι μια τροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες ! 

Σεξουαλική δραστηριότητα
Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί ερευνητές του εξωτερικού αποκαλούν το καρπούζι "Φυσικό Viagra". Αυτό οφείλεται στη δράση της κιτρουλλίνης, που έχει βρεθεί να βοηθάει σημαντικά τους άντρες που υποφέρουν από προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας.

Φλεγμονές
Το καρπούζι έχει βρεθεί ότι βοηθάει σημαντικά στην ανακούφιση  χρόνιων φλεγμονών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών στις αρθρώσεις (π.χ. αρθρίτιδα). Πιστεύεται ότι αυτό οφείλεται στις βιταμίνες που περιέχει, αν και ο ακριβής μηχανισμός δράσης δεν έχει αναλυθεί πλήρως.

Υψηλή αρτηριακή πίεση
Όπως είπαμε, το καρπούζι είναι πλούσιο σε κάλιο και μαγγάνιο. Και οι δύο αυτές ουσίες είναι σημαντικές για την ρύθμιση της πίεσης του αίματος και την σωστή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

ΆσκησηΣύμφωνα με πρόσφατη έρευνα,  το καρπούζι μπορεί να βοηθήσει σημαντικά με το "πιάσιμο" και τους μυϊκούς πόνους που ακολουθούν ένα πρόγραμμα εντατικής άσκησης! Οπότε αν πιάστηκες, φάε καρπούζι !

Το καρπούζι παχαίνειΑς κλείσουμε και με ένα πολύ διαδεδομένο μύθο σχετικά με το καρπούζι. Ο μύθος αυτός είναι ότι το καρπούζι παχαίνει. Ο μύθος αυτός μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι το καρπούζι περιέχει πολλά σάκχαρα. 

Η αλήθεια όμως είναι ότι το καρπούζι δεν παχαίνει και αποτελεί μία τέλεια λιχουδιά ακόμα και αν κάνεις δίαιτα, μιας και περιέχει μόλις 30 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Με άλλα λόγια, ακόμα και αν φας 1 κιλό καρπούζι θα πάρεις μόλις 300 θερμίδες. Συγκριτικά,σκέψου ότι το "μέσο" παγωτό έχει 3.500 θερμίδες ανά κιλό !

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)

ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Η ΙΩΑΝΝΑ ΤΖΑΒΕΛΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας