Η αϋπνία μας κάνει επιρρεπείς στις λιχουδιές
Με τη βοήθεια μαγνητικής τομογραφίας (fMRI), οι ερευνητές "σκάναραν" τον εγκέφαλο από 23 υγιείς νέους ενήλικες, πρώτα μετά από ένα φυσιολογικό βραδινό ύπνο και στη συνέχεια, μετά από μια άγρυπνη νύχτα. Έτσι, διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες ήταν πιθανότερο να φάνε ανθυγιεινά σνακ και πρόχειρο φαγητό τις μέρες που είχαν στερηθεί τον ύπνο από ότι τις μέρες που είχαν κοιμηθεί κανονικά.
«Αυτό που ανακαλύψαμε είναι ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που χρησιμοποιούνται για περίπλοκες αποφάσεις αμβλύνονται από την έλλειψη ύπνου ενώ οι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με πιο "ενστικτώδεις" λειτουργίες ενισχύονται», δήλωσε ο Matthew Walker, καθηγητής ψυχολογίας και νευροεπιστήμης και κύριος συγγραφέας της μελέτης, που δημοσιεύθηκε πριν μερικές μέρες στο Nature Communications.
« Τα τρόφιμα με υψηλή θερμιδική αξία έγιναν πιο θελκτικά στους συμμετέχοντες μετά από ένα βράδυ χωρίς ύπνο. Αυτό ίσως να εξηγεί γιατί οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο, τείνουν να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Τα ευρήματα μας επιβεβαιώνουν προηγούμενες μελέτες που συνέδεαν τον κακό ύπνο με μεγαλύτερη όρεξη, ιδιαίτερα για γλυκά και αλμυρά τρόφιμα. Η δικιά μας όμως, εξηγεί και γιατί συμβαίνει αυτό. ", πρόσθεσε ο Walker.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές μέτρησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα καθόσον οι συμμετέχοντες έβλεπαν μια σειρά από 80 φωτογραφίες τροφίμων που κυμαίνονταν από υψηλή σε χαμηλή σε θερμίδες αξία, τα οποία στη συνέχεια "βαθμολογούσαν" σύμφωνα την επιθυμία τους να τα φάνε. Σαν επιβράβευση τους δόθηκε στο τέλος το φαγητό που επιθυμούσαν περισσότερο.
Οι διατροφικές επιλογές που παρουσιάζονταν στο πείραμα κυμαίνονταν από φρούτα και λαχανικά (π.χ. μήλα, φράουλες, και καρότα) μέχρι πίτσες, λουκουμάδες με σοκολάτα και burgers. Οι λουκουμάδες ήταν η δημοφιλέστερη επιλογή μετά από μια άγρυπνη νύχτα.
"Φαίνεται ότι τελικά ο καλός ύπνος είναι βασικός παράγοντας για όσους θέλουν να ξεκινήσουν δίαιτα και να χάσουν κιλά" κατέληξε ο Walker.
πηγή