Η άσκηση αναδιοργανώνει τον εγκέφαλο και προστατεύει από το στρες

Είναι γνωστό ότι η συχνή άσκηση προσφέρει μία μεγάλη πληθώρα από οφέλη στον οργανισμό μας. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθάει στη πρόληψη παθήσεων όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, αυξάνει τα επίπεδα της ενέργειας μας..

Τώρα, μια νέα μελέτη από ερευνητές στο πανεπιστήμιο Princeton, ΗΠΑ διαπιστώνει ότι η άσκηση δεν μειώνει μόνο άμεσα το στρες -κάτι που είναι γνωστό εδώ και χρόνια- αλλά "αναδιοργανώνει" τη δομή του εγκεφάλου μας κάνοντας μας γενικότερα πιο ανθεκτικούς σε αυτό !

Ο στόχος της έρευνας ήταν να καθοριστεί το πως ο ιππόκαμπος, μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στον τρόπο σκέψης και στις συναισθηματικές αντιδράσεις, ενεργοποιείται κατά τη διάρκεια της άσκησης και σε μετέπειτα καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν άγχος.

"Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο ιππόκαμπος στα άτομα που ασκούνται είναι λιγότερο επιρρεπής σε καταστάσεις άγχους σε σχέση με τα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή" είπε ή Elizabeth Gould, μία από τους συγγραφείς της έρευνας

Στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Neuroscience, η Gould και οι συνεργάτες της ανακάλυψαν ότι η συχνή άσκηση δημιουργεί νέα και ευερέθιστα εγκεφαλικά κύτταρα (νευρώνες) τα οποία απενεργοποιούνται αυτόματα όταν δεν χρειάζονται.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι νευρώνες αυτοί έχουν ηρεμιστική επίδραση και ενεργοποιούνται μόνο "σαν απάντηση σε καταστάσεις άγχους", λέει η Gould.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, η Gould και η ομάδα της πήραν δύο ομάδες ποντικών, μια ομάδα "δρομέων" που έτρεχε τακτικά σε διάδρομο και μία που δεν ασκούνταν καθόλου.

"Παρατηρήσαμε ότι η ομάδα των δρομέων είχε σημαντικά περισσότερους νευρώνες για την καταπολέμηση του άγχους", λέει η Gould.

Πηγή

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)

ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Η ΙΩΑΝΝΑ ΤΖΑΒΕΛΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας