Η παχυσαρκία προκαλεί νευροαισθητήρια απώλεια της ακοής

Σύμφωνα με μία καινούρια μελέτη από το Columbia University, oι παχύσαρκοι έφηβοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα στην ακοή τους σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που έχουν φυσιολογικό βάρος. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Άνιλ Λαλουάνι, διαπίστωσαν ότι οι παχύσαρκοι έφηβοι είχαν μειωμένη ακοή σε όλες τις συχνότητες και είχαν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να εκδηλώσουν βαρηκοΐα των χαμηλών συχνοτήτων στο ένα αυτί.
« Η μελέτη μας είναι η πρώτη που βρίσκει ότι η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής σε εφήβους», είπε ο Λαλουάνι.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η παχυσαρκία των εφήβων συσχετίσθηκε με νευροαισθητήρια απώλεια της ακοής σε όλες τις συχνότητες που ακούνε οι άνθρωποι. Ωστόσο, το πρόβλημα φαίνεται να είναι εντονότερο στις χαμηλές συχνότητες. Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι από απώλεια ακοής έπασχε το 15% των παχύσαρκων εφήβων όταν το αντίστοιχο ποσοστό στους έφηβους με φυσιολογικό βάρος.

Οι πάσχοντες από βαρηκοΐα στις χαμηλές συχνότητες μπορούν να ακούν καλά την ομιλία, αλλά έχουν δυσκολία στις ομαδικές συζητήσεις ή/και όταν βρίσκονται σε χώρους με πολύ θόρυβο.

Η νευροαισθητήρια απώλεια της ακοής προκαλείται από βλάβες στα τριχοειδή κύτταρα του έσω ωτός.

«Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά. Επειδή προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι το 80% των εφήβων με διαταραγμένη ακοή δεν αντιλαμβάνονται ότι δεν ακούνε καλά, οι παχύσαρκοι έφηβοι πρέπει να ελέγχονται τακτικά, ούτως ώστε να γίνει εγκαίρως αντιληπτό το πρόβλημα και να αποφευχθούν γνωστικά ή συμπεριφορικά προβλήματα», τόνισε ο δρ Λαλούανι.

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι η παχυσαρκία επηρεάζει τα επίπεδα της αντιφλεγμονώδους πρωτεΐνης λιπονεκτίνη (γνωστή ως και αδιπονεκτίνη), τα χαμηλά επίπεδα της οποίας έχουν βρεθεί ότι αυξάνουν το ρίσκο για βαρηκοΐα υψηλών συχνοτήτων στους ενήλικες.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)

ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Η ΙΩΑΝΝΑ ΤΖΑΒΕΛΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας