Η κατανάλωση πουλερικών προστατεύει τους εφήβους από το καρκίνο του παχέος εντέρου

Σύμφωνα με το πόρισμα μίας καινούριας έρευνας, η κατανάλωση πουλερικών κατά τη διάρκεια της εφηβείας μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνο του παχέος εντέρου αργότερα στην ενήλικη ζωή.

Στην μελέτη, συμμετείχαν σχεδόν 20.000 γυναίκες ηλικίας 34 έως 51 οι οποίες απάντησαν διάφορες ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή τους κατά τη διάρκεια των εφηβικών τους χρόνων στο γυμνάσιο. Μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, 1.494 από αυτές διαγνώστηκαν με αδενωμάτα του παχέος εντέρου ενώ στις 305, τα αδενώματα ήταν σε προχωρημένο στάδιο. Τα αδενώματα (γνωστά και ως πολύποδες) είναι καλοήθεις όγκοι που συχνά εξελίσσονται σε καρκίνο του παχέος εντέρου.

Αν και οι ειδικοί δεν βρήκαν κάποια άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωση κόκκινου κρέατος και των αδενωμάτων, βρήκαν ότι η αντικατάσταση μιας μερίδας ανά ημέρα κόκκινου κρέατος με μια μερίδα πουλερικών ή ψαρικών μπορεί να μειώσει την εμφάνιση αδενωμάτων μέχρι και 40 %.

«Τα πορίσματα της μελέτης δεν δείχνουν να υπάρχει κάποια άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος κατά τη διάρκεια της εφηβείας και των αδενωμάτων του παχέος εντέρου αργότερα στη ζωή. Όμως, δείχνουν ότι η υψηλότερη κατανάλωση πουλερικών κατά τη διάρκεια της εφηβικής περιόδου σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο αδενωμάτων του παχέος εντέρου», είπε η Nimptsch

Μερικοί ακόμη παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου είναι:
  • H βαριά κατανάλωση αλκοόλ
  • H έλλειψη άσκησης
  • O διαβήτης 
  • Μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά

Πηγή: Adinatisma.com

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)

ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Η ΙΩΑΝΝΑ ΤΖΑΒΕΛΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας