Πυρκαγιά στα 3α ΔηλεσίουΤην πρώτη πυρκαγιά του καλοκαιριού είχαμε στο Δήλεσι, χτες, 7 Ιουνίου το μεσημέρι. Η πυρκαγιά ευτυχώς περιορίστηκε από δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και εθελοντές, αφού πρώτα έκαψε μεγάλες εκτάσεις από ξερά χόρτα. Η φωτιά ξεκίνησε από χωράφι που εφάπτεται της οδού Πελοποννήσου και έφτασε κατακαίγοντας τα ξερά χόρτα μέχρι και μετά την οδό Μετεώρων στα 3α Δηλεσίου όπου και η Π.Υ την έθεσε υπό έλεγχο, επιχειρώντας με 4 πυροσβεστικά οχήματα.

Η φωτιά εύκολα διαδόθηκε λόγω και των ισχυρών ανατολικών ανέμων που επικρατούσαν στην περιοχή.

Αναμένεται θερμό καλοκαίρι και μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιών λόγω των ξερών χόρτων που υπάρχουν στα ελεύθερα και μη οικόπεδα.


Θυμίζουμε ότι είναι υποχρεωτική η αποψίλωση από ξερά χόρτα οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων, που βρί­σκονται εντός κωμοπόλεων και οικισμών.
Συγκεκριμένα, με την Πυροσβεστική Διάταξη 4/2012/12 (ΦΕΚ 1346 Β/25-4-2012) οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκο­νται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, υπο­χρεούνται στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνση τους, την απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, καθώς και στη λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά.
Στους χώρους αυτους απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς, η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων-σπίρτων και άλλων υλών από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Οκτωβρίου κάθε έτους.

Ποινές
Σε βάρος εκείνων που δεν συμμορφώνονται επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών, ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου, το οποίο και αποτελεί έσοδο του οι- κείου δήμου, βεβαιούται εις βάρος τους η ισόποση σχετική δαπάνη του δήμου προς καθαρισμό και υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα.

Οι ποινικές κυρώσεις ασκούνται από την Πυρο­σβεστική Αρχή.
Oι παραβάτες διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα με κράτηση μέχρι και 3 μηνών η με πρόστιμο.

Υπεύθυνος ο δήμος για τις αποψιλώσεις
Η αρμοδιότητα για την εξέταση καταγγελιών περί μη συμμόρφωσης των υπόχρεων για αποψίλωση και ξκαθαρισμό ανήκει στους Δήμους, ενώ η Πυροσβεστική Αρχή επιλαμβάνεται των περιπτώσεων που ανάματος φωτιάς και απόρριψης αναμμένων τσιγάρων-σπίρτων και άλλων υλών.
http://www.anparatiritis.gr/gr/2012-03-13-17-30-31/koinonia/2290-2013-06-07-12-42-03.html
 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έξω από την Λιβαδειά η φωτιά στην Βοιωτία. Eκκενώθηκε το γηροκομείο.

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Kαθαρές και απαγορευμένες παραλίες στην περιοχή μας από το ΠΑΚΟΕ

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας