Διάσκεψη κορυφής για την ανεργία χωρίς την Ελλάδα


Παρότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει το εκρηκτικότερο πρόβλημα σχετικά με την ανεργία των νέων, κανείς πολιτικός -εν ενεργεία ή μη- δεν προσκλήθηκε

Παρότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει το εκρηκτικότερο πρόβλημα σχετικά με την ανεργία των νέων, κανείς πολιτικός -εν ενεργεία ή μη- δεν προσκλήθηκε χθες στην ευρωπαϊκή διάσκεψη κορυφής «Ευρώπη, τα επόμενα βήματα» που διοργάνωσε ο δισεκατομμυριούχος Νικολά Μπεργκρούεν στο Παρίσι.
Στη συνάντηση με οικοδεσπότη τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ήταν παρόντες πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί, μεταξύ των οποίων ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ, ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες, ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Ζακ Αταλί συντόνισε τη συζήτηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Γαλλίας Πιέρ Μοσκοβισί και του Γερμανού ομολόγου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καθώς και των αντίστοιχων υφυπουργών.
«Σήμερα ξεκινάμε τη μάχη εναντίον της ανεργίας των νέων» δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ ανοίγοντας τις εργασίες της διάσκεψης. Εκανε λόγο για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» ωστόσο παρατήρησε ότι «τον τελευταίο χρόνο σημειώσαμε πρόοδο».
«Εχουμε μια μορφωμένη γενιά στην ιστορία της ηπείρου μας και την έχουμε σε αναμονή» δήλωσε από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Ενρίκο Τζιοβανίνι. Ο κ. Σόιμπλε υπερασπίστηκε την ανάγκη για «διαρθρωτικές αλλαγές και πιο καινοτόμο οικονομία». Ο Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι πρέπει να επιλυθεί ο οικονομικός κατακερματισμός και να μειωθεί η διαφορά των επιτοκίων με τα οποία χρηματοδοτούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ο Μάρτιν Σουλτς κατακεραύνωσε τη διάσκεψη λέγοντας ότι «το σχέδιο για τη νεανική απασχόληση στη Νότια Ευρώπη είναι ένα μπάλωμα».
Τι περιλαμβάνει το κοινό σχέδιο
Αύριο θα συναντηθούν στο Παρίσι ο πρόεδρος Ολάντ με την Ανγκελα Μέρκελ με κορυφαίο θέμα στην ατζέντα την ενίσχυση της απασχόλησης. Το σχέδιο το οποίο παρουσίασαν στη διάσκεψη οι υπουργοί Εργασίας των δύο χωρών σε τέσσερις πυλώνες περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση, την εκπαίδευση, την ενσωμάτωση των νέων στην αγορά εργασίας και την γεωγραφική κινητικότητα.
Ο κ. Ολάντ δήλωσε χθες ότι έχει έρθει σε συμφωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο για να καταρτιστεί φέτος ένα πραγματικό σχέδιο για την ανεργία των νέων καθώς όπως είπε απαιτείται κατεπείγουσα δράση επειδή 6 εκατομμύρια νέοι είναι άνεργοι και 14 εκατομμύρια δεν έχουν δουλειά, δεν φοιτούν σε κάποια σχολή ούτε είναι μαθητευόμενοι.
Ο φόβος των Ευρωπαίων ηγετών για μια «χαμένη γενιά», όπως την εξέφρασε ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανάγκασε ολόκληρη την ευρωπαϊκή αφρόκρεμα να επιδείξει μια πρωτοφανή ενότητα. «Αντί να δίνουμε συμβουλές ο ένας στον άλλο, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να συνεργαστούμε» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.
Ελλάδα, η πρωταθλήτρια της ανεργίας των νέων
Η περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας είναι η πέμπτη περιφέρεια της ΕΕ με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (29,9%) και η πρώτη στην ΕΕ στην ανεργία των νέων (15 έως 24 ετών), με ποσοστό 72,5%, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat για την ανεργία στις περιφέρειες της ΕΕ. Επίσης, σύμφωνα με τη Eurostat, μέσα στις δέκα ευρωπαϊκές περιφέρειες με την υψηλότερη ανεργία στους νέους κατατάσσονται η Πελοπόννησος (61,4%), η Ηπειρος (60,5%), η Κεντρική Μακεδονία (60,4%) και η Στερεά Ελλάδα (59,1%). Επιπλέον, μέσα στις δέκα ευρωπαϊκές περιφέρειες με την υψηλότερη ανεργία στους άνδρες κατατάσσονται η Δυτική Μακεδονία (25,1%) και η Αττική (24%).
Οσον αφορά την ανεργία των γυναικών στα δέκα υψηλότερα ποσοστά της ΕΕ, κατατάσσονται η Δυτική Μακεδονία (36,8%), η Στερεά Ελλάδα (36,3%) και η Θεσσαλία (30,5%).
Σε ό,τι αφορά τη μακροχρόνια ανεργία, στα δέκα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ καταγράφονται η Πελοπόννησος (68,6%) και το Βόρειο Αιγαίο (67,3%).
Ειδικότερα, στην Ελλάδα, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας το 2012 κατέγραψαν η Δυτική Μακεδονία (29,9%), η Στερεά Ελλάδα (27,8%), η Κεντρική Μακεδονία (26%), η Δυτική Ελλάδα (25,5%), η Αττική (25,3% από 17,6% το 2011) η Ηπειρος (22,9%), η Θεσσαλία (22,6%), η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (22,5%), η Κρήτη (21,7%) και το Βόρειο Αιγαίο (21,2%). Το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας σημειώθηκε στο Νότιο Αιγαίο (15,1%) και στην Πελοπόννησο (19,9%).
Στην ΕΕ, η ανεργία το 2012 κυμάνθηκε από 2,5% στις περιφέρειες της Αυστρίας Σάλσμπουργκ και Τιρόλο έως 38,5% στη Θέουτα της Ισπανίας. Μετά το Σάλσμπουργκ και το Τιρόλο, τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας στην ΕΕ καταγράφηκαν στις γερμανικές περιφέρειες Τουμπίνγκεν, Ομπερμπάγερν και Τρίερ (2,7%).
Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην ΕΕ καταγράφουν οι ισπανικές περιφέρειες. Πρώτες έρχονται η Θέουτα (38,5%), η Ανδαλουσία (34,6%), η Εξτρεμαδούρα (33%) και τα Κανάρια Νησιά (33%) και ακολουθούν η Δυτική Μακεδονία (29,9%), οι ισπανικές περιφέρειες Μελίλα (28,6%), η Καστίγια Λα Μάντσα (28,5%), η Μουρθία (27,9%) και η Στερεά Ελλάδα (27,8%).
Στους νέους, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην ΕΕ καταγράφονται στη Δυτική Μακεδονία (72,5%), στη Θέουτα της Ισπανίας (70,6%), στα Κανάρια Νησιά (62,6%), στην Ανδαλουσία (62,3%), στην Εξτρεμαδούρα (61,6%), στην Πελοπόννησο (61,4%), στην ισπανική περιφέρεια Μελίλα (60,9%), στην Ηπειρο (60,5%), στη Κεντρική Μακεδονία (60,4%) και στη Στερεά Ελλάδα (59,1%).




http://www.parapolitika.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)

ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Η ΙΩΑΝΝΑ ΤΖΑΒΕΛΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας