Επτά πράγματα που δεν μπορούν να κάνουν οι εισπρακτικές εταιρείες


Υπάρχουν επτά πράγματα που βάσει νόμου δεν μπορούν να κάνουν με τίποτα οι εταιρείες ενημέρωσης εισπρακτικών οφειλών, οι λεγόμενες και εισπρακτικές εταιρείες.
Σύμφωνα λοιπόν με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και τον νόμο 3758/2009 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 36 του νόμου 4038 του 2012, οι εισπρακτικές εταιρείες δεν μπορούν:

1) να καλούν από απόρρητο αριθμό τηλεφώνου
2) να καλούν καθημερινά τον οφειλέτη
3) να ενοχλούν τρίτα συγγενικά πρόσωπα που δεν είναι συνοφειλέτες ή εγγυητές
4) να καλούν στον χώρο εργασίας του οφειλέτη, αν αυτός δεν είναι ο μοναδικός αριθμός τηλεφώνου που έχει δηλωθεί για επικοινωνία
5) να καλούν σε άλλο τηλεφωνικό αριθμό από αυτόν που έχει δηλωθεί από τον οφειλέτη
6) να καλούν όσους οφειλέτες έχουν προβεί σε δικαστικές ενέργειες (υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη)
7) να χρεώσουν στον οφειλέτη τις τηλεφωνικές κλήσεις που κάνουν για να επικοινωνήσουν μαζί του.

Σε περίπτωση που οι εισπρακτικές εταιρείες παραβαίνουν αυτούς τους όρους, ο οφειλέτης μπορεί να απευθυνθεί στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ή να καταγγείλει τα περιστατικά στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Η δράση των «εισπρακτικών εταιρειών», πάντως, φαίνεται ότι όχι μόνο δεν έχει αποδώσει για τις τράπεζες στις οποίες οφείλονται χρήματα λόγω «κόκκινων» δανείων ή πιστωτικών καρτών, αλλά τις έχει επιβαρύνει κι άλλο οικονομικά, αφού, όπως αναφέραμε παραπάνω, τα έξοδα για τις «υπηρεσίες» των εταιρειών αυτών, σύμφωνα με τον νόμο 3758 του 2009 όπως έχει τροποποιηθεί στο άρθρο 36 του νόμου 4038 του 2012, δεν επιτρέπεται να περάσουν στον οφειλέτη.

Παρατηρείται, μάλιστα, τους τελευταίους μήνες μια σχετική αδράνεια της συγκεκριμένης δράσης από πλευράς των τραπεζών, καθώς τα «κόκκινα» δάνεια και οι προσφυγές στον νόμο Κατσέλη έχουν πολλαπλασιαστεί με ασύλληπτους ρυθμούς.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης, πάντως, έχει έτοιμο νέο νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα για ψήφιση στη Βουλή, σύμφωνα με το οποίο καταργείται ο νόμος Κατσέλη και αντικαθίσταται από τη λειτουργία του ειδικού διαμεσολαβητή, δικηγόρου ή οικονομολόγου που θα διορίζεται από το Υπ. Δικαιοσύνης, ο οποίος εξωδικαστικά θα προσπαθεί να βρει κοινή λύση στο πρόβλημα των δανείων, ιδιαίτερα των στεγαστικών για πρώτη κατοικία. Οι προσφυγές στον νόμο Κατσέλη, πάντως, εκδικάζονται με ρυθμούς χελώνας, με αποτέλεσμα σημερινές υποθέσεις να παραπέμπονται σε δίκες το 2021.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2013 διά νόμου απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων πρώτης κατοικίας από τις τράπεζες.zougla.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)

Η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στο Δήλεσι